The printed book in Lithuania and Iceland. A comparative study - Jonsson, Steingrimus (Knygotyra, 1998)
Knygos istorija yra tarptautinė istorija. Knygos gyvavimas visuomenėje, jos kūrimo, gamybos, platinimo bei panaudojimo procesai peržengia atskirų valstybių, tautų istorijos ribas. Nors iki šiolei knygos istorikų tyrimų centre tebėra nacionalinės knygos problematika, palyginamosios studijos padeda išplėsti tyrinėjimus. Dažniausiai yra lyginami panašūs dalykai, tačiau egzistuoja ir visai skirtingų objektų palyginimo galimybė. Išskirtiniai objektai yra Islandija ir Lietuva, taip pat Islandijos ir Lietuvos spausdinta knyga. Aptariant islandų ir lietuvių spausdintas knygas, lyginami tokios tematikos ir tipologijos spaudiniai: pirmoji šalyje išspausdinta knyga, pirmoji liaudies kalba išspausdinta knyga, pirmasis Biblijos leidimas, pirmoji teisės tematikos knyga, pirmoji spausdinta saga, pirmoji gimtąja kalba parašyta originali grožinės literatūros knyga, pirmasis elementorius, pirmoji masinė knyga, pirmasis periodinis leidinys ir pirmasis laikraštis. Faktografijos požiūriu straipsnyje dominuoja islandų knygos istorijos medžiaga. Pirmosios spausdintos knygos Lietuvoje ir Islandijoje pasirodė panašiu laiku: Vilniuje apie 1522 metus, o šiaurės Islandijos mieste Hólar 1534 m. Taip pat mažai skiriasi ir pirmųjų knygų liaudies kalba išspausdinimo datos. Pirmoji islandiška knyga – Naujasis Testamentas – buvo išleista septyneriais metais anksčiau nei pirmoji lietuviška M. Mažvydo knyga. Ženkliau skiriasi leidimo datos tokių spaudinių kaip Biblija (islandiška Biblija pasirodė 1584 m., o lietuviška – 1735 m.), elementorius (pirmasis savarankiškas lietuviškas elementorius buvo išspausdintas 1708 m., o islandiškas – 1782 m.). Spausdinta periodika tautinėmis kalbomis tiek Lietuvoje, tiek Islandijoje atsirado XIX a. trečiajame ir ketvirtajame dešimtmetyje. Islandijos ir Lietuvos istorija labai skirtinga ir nelygiavertė. Tai lemia ir minėtų šalių knygos repertuaro bei chronologijos ypatumus. Juos lyginant nustatyti panašumai ir skirtumai suteikia duomenų, leidžiančių spręsti globalius (tokius kaip spaudos paplitimas chronologiniu aspektu) knygos istorijos klausimus.