Politinė eufemizacija publicistinių straipsnių antraštėse - Smetonienė, Irena; Daučiūnaitė, Danutė (Kalbotyra, 2016)
Straipsnyje aptariama viena iš eufemijos rūšių – politinė eufemizacija. Tirti pasirinktos 2013–2014 metų internetinėje žiniasklaidoje skelbtų straipsnių antraštės. Jos analizuojamos keliais pjūviais: pagal temas, pagal eufemizavimo būdą ir tikslą. Atliktas tyrimas pratęsia negausius eufemijos tyrinėjimus Lietuvoje, jis turėtų būti naudingas ir kalbotyros specialistams, ir stilistams ir komunikacijos specialistams, nes pasitelkiant politinius eufemizmus, maskuojant neigiamus kurių nors įvykių ar reiškinių aspektus formuojama viešoji nuomonė.
Keywords: eufemizmai; politinė eufemizacija; generalizacija; litotė; metaforinė nominacija; metoniminė nominacija; pronominalizacija; perifrazė; tabu