„Mikrofonas išjungtas“. Procesų modelio taikymas rengiant vertėjus žodžiu - Kalina, Sylvia (Kalbotyra, 2007)
Straipsnio pradžioje pateikiama trumpa apžvalga darbų, susijusių su žodiniu (konferencijų) vertimu. Pastebima, jog moksliniai tyrimai pasiskirsto tarp procesų analizės ir į galutinį produktą orientuotos veiklos. Pateikiamas straipsnis sutelktas ties procesais, supančiais vertimą žodžiu, o jo išdava – praktinis vertimo apdorojimo modelis prieš verčiant ir netrukus po to. Šis modelis, akcentuojantis išorinių sąlygų svarbą, o taip pat vertėjo pasirengiamąjį darbą prieš įžengiant į kabiną, pateikiamas vertėjų rengimo kontekste. Jis apima procesų modelio komponentus ir kontekstinius bei situacinius faktorius – tokiu būdu pradedantieji versti parengiami visai veiklai, susijusiai su vertimo žodžiu profesija.