Kalbos ir atminties bendrieji tyrinėjimai - Drazdauskienė, Marija Liudvika (Kalbotyra, 1994)
Šis straipsnis gvildena kalbos ir minties santykio problemą. Laikantis sampratos, kad kalba yra fizinio pasaulio dalis, straipsnyje aprašomos sąvokos ir žodžio ryšių sąlygos žmogaus atmintyje. Šie ryšiai aptariami trijuose smegenų generacijos procesuose - laisvos betikslės generacijos, tikslingos sąmoningos generacijos ir produktyvios autonomiškos smegenų generacijos atvejais. Pastebima, kad procesas yra atsitiktinis atminties požiūriu, klausantis kalbos ir bent dalinai tikslingai atgaminant kalbą. Tikslingos sąmoningos generacijos ir produktyvios autonomiškos smegenų generacijos atvejais atgaminant kalbą. lemiamas vaidmuo priklauso logikai, o sąvokos yra subordinuotos, ir konkretaus žodžio transpozicija atsiranda, kai reikia užpildyti loginius-sintaksinius modelius.