Kompaktiškumas anglų kalboje vertimo požiūriu - Armalytė, Olimpija (Kalbotyra, 1985)
Kalbos ekonomija – universalus reiškinys, tačiau skirtingose kalbose jis gali įgauti skirtingą raišką. Ekonomija akivaizdi kalbos evoliucijoje ir vienoje kurioje nors atskiroje kalbos vystymosi fazėje. Ekonomiją pastebime tiek paradigmatikoje, tiek sintagmatikoje.Straipsnyje nagrinėjamas kompaktiškumas anglų kalboje vertimo požiūriu. Kompaktiškumas – kalbos ekonomijos pasireiškimas šnekoje. Tai ištisa sistema kompaktiškų raiškos priemonių, kurios aptinkamos visuose kalbos lygmenyse: sintaksėje, morfologijoje ir leksikoje. Sintaksiniame lygmenyje kompaktiškumas reiškiasi kondensuotomis sintaksinėmis struktūromis ir kompleksais su neasmenuojamomis veiksmažodžio formomis (bendratimi, dalyviu ir gerundijumi), kurie leidžia sutraukti šalutinius pažyminio, tarinio ir papildinio sakinius. Morfologiniame lygmenyje derivatai, atsiradę dėl konversijos, yra gana kompaktiški. Įvairios kompaktiškumo apraiškos anglų kalboje daugiausia susijusios su analitiniu tos kalbos pobūdžiu.