Argumentai prieš monostilizmą kalbos nykimo situacijose: OVS konstrukcijos Amerikos lietuvių kalboje - Macevičiūtė-Aritz, Jolanta (Kalbotyra, 2001)
Šiame straipsnyje yra nagrinėjama rašytinė Amerikos lietuvių kalba ir parodoma, kad kalbos nykimo procesas nesibaigia monostilizmu, bet pasižymi variacijomis, būdingomis nykimo proceso nepaliestoms kalboms. Skirtingai nuo normaliai funkcionuojančių kalbų, šios variacijos yra gana ribotos dėl sumažėjusių funkcijų, kurias atlieka nykstanti kalba emigracijoje.Aiškinant kalbos nykimo priežastis, straipsnyje yra taip pat liečiamas superstrato kalbos įtakos klausimas. OVS konstrukcijų analizė Amerikos lietuvių rašytinėje kalboje rodo, kad vien anglų kalbos įtaka Amerikos lietuvių kalbai negali paaiškinti šių konstrukcijų vartosenos pakitimų. Straipsnyje lyginamas OVS konstrukcijos rašytinėje Amerikos lietuvių kalboje su jų vartojimu rašytinėje dabartinėje lietuvių kalboje. Ši analizė rodo, kad kalbos funkcijų, kurias atlieka kalba emigracijoje, sumažėjimas yra viena iš svarbiausių priežasčių, veikiančių kalbos kitimą.