Anglų ir lietuvių kalbų sakinio sintaksinių vienetų nustatymas - Giparaitė, Judita (Kalbotyra, 2001)
Straipsnio tikslas – nustatyti struktūros [NP1 NP2] sintaksinį statusą lietuvių kalboje, remiantis generatyvine-transformacine gramatika. Analizei pasirinkti du lietuvių kalbos sakiniai, kurių sudėtyje yra minėtoji struktūra, anglų kalboje atliekanti sakinio sintaksinę funkciją. Sakiniams buvo pritaikyti anglų kalbai sudaryti sintaksinių sakinio vienetų nustatymo testai. Testų analizė parodė, kad galime kalbėti apie nagrinėjamą struktūrą kaip apie atskirą sintaksinį vienetą lietuvių kalboje. Testų rezultatai taip pat parodė, kad struktūros [NPa NPi] ir [NPn NPn], kurių pirmoji lietuvių kalboje išreiškia tiesioginį papildinį su tarininiu pažyminiu, o antroji – bejungtukį papildinio šalutinį sakinį, sintaksiškai funkcionuoja panašiai. Tuo remiantis galime daryti prielaidą, kad, kaip ir anglų kalboje, lietuvių kalboje struktūra [NP1 NP2] funkcionuoja kaip šalutinis dėmuo. Tačiau, skirtingai negu anglų kalboje, lietuvių kalbos šalutinis dėmuo gali būti skaidomas.