Dėl priežasties kategorijos plačiąja prasme - Girdenienė, Skaidra (Kalbotyra, 2001)
Straipsnyje nagrinėjama priežasties kategorijos plačiąja prasme problematika. Ši kategorija suprantama kaip priežasties–pasekmės santykių kompleksas, apimantis visus šiais santykiais pagrįstus atvejus: tikrosios priežasties, padarinio, nuolaidos, sąlygos. Dauguma autorių laikosi tradicinio požiūrio, kad visus minėtus santykius apjungia priežasties kategorija, todėl ji ir vadinama priežasties kategorija plačiąja prasme. Kito požiūrio atstovai pirmenybę teikia sąlygos kategorijai, jų nuomone – tai bendroji kategorija, iš kurios galima išvesti kitus priežastingumo ryšiais pagrįstus santykius. Straipsnyje bandoma apginti tradicinį požiūri ir pagrįsti jį teiginiu, kad nagrinėjant priežastingumą išeities taškas yra ne hipotetiški, bet realūs reiškiniai ar įvykiai.