Grice’o kooperacinio principo maksimų laužymas grožinėje literatūroje - Okunienė, Eiginta (Kalbotyra, 2002)
Straipsnyje nagrinėjami Grice’o Kooperacinio Principo maksimų laužymo būdai, sutinkami grožinėje literatūroje. Išskiriami dvejopi maksimų nesilaikymo būdai: nepaisymas (flouting) bei pažeidimas (violation). Maksimos nepaisymo atveju kalbėtojas tai daro atvirai, taip kad klausytojas suprastų, kad maksimos yra nesilaikoma. Maksimos pažeidimo atveju kalbėtojas tai daro slapčia arba net nesuvokdamas, kad maksimą pažeidžia. Maksimos nepaisymai sukuria įvairias implikacijas bei perkeltines reikšmes, kurios yra naudojamos kaip ekspresyvumo priemonės literatūroje. Tuo tarpu maksimos pažeidimai paprastai sukelia nesusipratimus ir apsunkina bendravimą, tačiau jie taip pat sutinkami literatūroje humorui, dviprasmiškumui bei kitiems kalbiniams efektams kurti, kurių ypač gausu Carroll’io kūriniuose, analizuojamuose šiame straipsnyje.