Apie sąvokų “Satz” ir “Äußerung” (at)skyrimo pagrindimą - Banionyte, Vita (Kalbotyra, 2002)
Straipsnyje pateikiami sąvokų “Satz” (sakinys) ir “Äußerung” (pasakymas, frazė) apibendrinimai mokslinėje literatūroje. Parodoma šių sąvokų svarba kalbotyroje. Suformuluojamos šių sąvokų skyrimo sintaksiniu lygmeniu priežastys (kai kurių pasakymų nukrypimas nuo gramatinės normos), semantiniu lygmeniu (sakinio ir pasakymo reikšmių atskyrimas, priskiriant pasakymui referencijos reiškinį), komunikaciniu-pragmatiniu lygmeniu (pasakymo siejimas su komunikacine situacija).Akcentuojama patyrimo, intuityvaus žinojimo reikšmė interpretuojant pasakymus ir konteksto reikšmė nustataot sakinio ir pasakymo pilną arba dalinį atitikimą.Nepaisant sakinio siejimo su kalba kaip sistema, o pasakymo – su kalba kaip vartojimu šios sąvokos išlieka autonomiški, bet kartu vienas nuo kito priklausantys moduliai kalbos sistemoje.