Keletas pastabų apie abstrakčius sakinius lietuvių ir anglų kalbose - Valeika, L. (Kalbotyra, 1976)
Pagal veiksnio funkciją sakiniai skirstomi į konkrečius ir abstrakčius. Pvz.: Strutis greitai bėga (abstraktus), nes veiksnys reiškia visą klasę; Šis strutis greitai bėga (konkretus), nes veiksnys reiškia konkretų objektą. Straipsnyje bandoma parodyti, kad lietuvių ir anglų kalbose ne tik konkretūs, bet ir abstraktūs sakiniai teikia daiktavardinių junginių. Daiktavardžių derivacija yra sąlygojama dvejopo pobūdžio faktorių: komunikatyvinių ir ekstralingvistinių.