Artikelis dabartinėje anglų kalboje - Steponavičius, A. (Kalbotyra, 1969)
Pateikiamoji teorija nagrinėja artikelį ne kaip grynai gramatinę kategoriją, bet kaip gramatinę-leksikinę kategoriją. Jos pagrindas yra žymimųjų ir nežymimųjų formų priešpastatymas. Formalūs žymimumo (arba nežymimumo) požymiai yra vadinamieji determinatyvai. Žymimosios formos – tai daiktavardžiai, kurių determinacija išreikšta vienu iš šių žodžių: the, this, that, those, my, our, your, thy, his, her, its, their, whose, which, what, arba kilmininko linksnio daiktavardžiu. Tai vadinamos žymimosios determinacijos žodžiai. Nežymimosios formos – tai daiktavardžiai, kurių determinacija išreikšta žodžiais a (an), one, another, every, each, some, any, either, neither, no, whatever, whichever arba determinatyvinio žodžio nebuvimu. Tai nežymimosios determinacijos žodžiai. Žymimosios ir nežymimosios formos priešpastatomos pagal izoliacijos (išskyrimo) reikšmę.