Iš žodžio “škola” istorijos - Судавичене, Л. (Kalbotyra, 1967)
Žodis “škola” rusų kalboje pasirodė palyginti vėlai. Pirmąsias žinias apie jį randame XVI a. raštijos paminkluose, bet rusų kalba pilnai įsisavina šitą terminą tik nuo savų mokyklų sukūrimo Maskvoje (XVII a. vid.).Tyrinėjant LS ir LSMVR tekstus, galima pažymėti, jog terminas “škola” atėjo į rusų ir baltarusių kalbas iš graikų kalbos. Bet, įsitvirtinęs jose per lotynų ir lenkų kalbas (plg. graikų scholḗ, lot. shola, vid. a. lot. scala, lenkų szkola), nurodytas terminas įgijo skirtingą semantiką: baltarusių XV–XVI a. raštijos paminkluose ir dalinai LS terminas “škola” reiškė “maldos namai” ir “mokymo įstaiga”, gi rusų kalbos paminkluose – turėjo tik “mokymo įstaigos” prasmę.Ši aplinkybė turėjo įtakos, verčiant Statutą. Vertėjas, įvesdamas terminą “škola” į LSMVR tekstą, neatkreipė dėmesio į jo reikšmės LS skirtumus. Todėl LS tekstas (389 p.) išverstas netiksliai.