Loginės-sintaksinės ironijos reiškimo priemonės H. Laksneso tetralogijoje “Pasaulio šviesa” - Неделяева, С. (Kalbotyra, 1965)
Sintaksinės priemonės tetralogijoje panaudojamos: 1) nelogiškam žodžių ir frazių sugretinimui ir 2) loginiam-emocionaliniam kalbos vienetų išskyrimui.