Palyginimai Vergilijaus “Georgikose” - Забулис, Г. (Kalbotyra, 1961)
Palyginimai yra labai būdingas epinės poezijos stiliaus elementas. Vergilijaus “Eneidoje” palyginimai yra sutinkami gana dažnai, o “Bukolikose” poetas palyginimų, galima sakyti, visai nenaudoja.“Georgikose” pastebimas palyginimų kaupimasis. Analizuojant “Georgikų” palyginimus, išryškėja Vergilijaus stiliaus evoliucija, jo artėjimas prie homeriško epo stiliaus.Palyginimų atžvilgiu pirmosios “Georgikų” knygos ir likusios poemos dalys yra skirtingos. Pirmoje poemos pusėje palyginimų yra kelis kartus mažiau negu antrojoje. Be to, gana ryški “Georgikų” palyginimų evoliucija nuo paprastų iliustracijų, reikalingų didaktiniam tekstui paaiškinti, iki sudėtingų homeriškų palyginimų. Žymų vaidmenį šioje evoliucijoje suvaidino Lukrecijaus ir Homero poezijos įtaka Vergilijui.“Eneidoje” Vergilijus panaudojo “Georgikose” susiklosčiusią palyginimo formą. Be to, daugelis gamtos vaizdų paimta tiesiog iš “Georgikų”