Lyginamosios konstrukcijos R. M. Rilkės eilėraščių rinkinyje “Paveikslų knyga” (“das Buch der Bilder”) - Čekatauskienė, Dalia (Kalbotyra, 1994)
R. M. Rilkės eilėraščių rinkinys “Paveikslų knyga” (“Das Buch der Bilder”, 1902) priskiriamas poeto kūrybos pereinamajam laikotarpiui. Jame pirmą kartą bandomas sukurti vad. “Ding-Gedicht”, kurio vaizdavimo objektas būtų ne vidiniai išgyvenimai ar filosofiniai apmąstymai, o išorinio pasaulio realijos, “daiktai (“Dinge”). Šiems visų pirma ir yra taikomi palyginimai, nagrinėjami šiame straipsnyje. Semantinio lyginamųjų konstrukcijų pagrindo, tertium comparitionis, analizė parodė, kad dauguma palyginimų turi metaforinę, t. y. perkeltinę reikšmę, dažnai sunkiai atskleidžiamą. Tačiau iš pirmo žvilgsnio semantiškai nesuderinamos sąvokos gali būti sugretinamos sintagminių santykių dėka.