Metaforizavimas: Pasaulėžiūra ar pasaulio kūrimas? - Kanišauskaitė-Medonienė, Odeta (Kalbotyra, 2002)
Remiantis kalbos filosofijos bei kognityvinės semantikos tyrimo principais, darbe analizuojamas metaforizavimas, jo įtaka pasaulėžiūrai bei jos kitimui. Klausimas ar metaforizavimas yra pasaulėžiūra ar pasaulio kūrimas kyla apžvelgus šiuolaikinius kognityvistinius požiūrius į metaforą ir juose naudojamo termino “metafora” reikšmių ivairovę. Tiriant metaforizavimą poetiniuose tekstuose, pasitelkiama schemų teorija, kurios dėka metaforizavimo įtaka pasaulėžiūrai suskirstoma į tris pagrindinius tipus ir apsprendžiamas skirtumas tarp metaforizacijos įtakos pasaulėžiūros kitimui bei metaforizacijos įtakos naujo pasaulio kūrimui.