Pristatomieji sakiniai anglų ir lietuvių kalbose - Kahėdaitė, Violeta (Kalbotyra, 2002)
Straipsnio tyrinėjimų objektas – vadinamieji pristatomieji sakiniai. Anglų kalboje šio tipo sakiniai skiriami jų atliekamos funkcijos pagrindu, nors struktūriškai jie yra tapatūs egzistenciniams sakiniams. Traktuoti juos kaip du atskirus sakinių tipus leidžia skirtinga šių sakinių sintaksinė organizacija, be to, pristatomiesiems sakiniams netaikomi tam tikri apribojimai, būdingi egzistenciniams sakiniams. Pavyzdžiui, egzistenciniuose sakiniuose apibrėžtos referencijos veiksnys gramatiškai nepriimtinas, bet pristatomuosiuose sakiniuose toks veiksnys yra gana dažnas. Tam tikrų skirtumų randama ir šių sakinių veiksmažodžių semantikoje. Pagrindinė pristatomųjų sakinių funkcija pasireiškia teksto lygmeniu; daugelio tyrinėtojų nuomone, šios konstrukcijos vartojimo tikslas – įvesti naują svarbų referentą į ‘diskurso erdvę’. Atitinkama konstrukcija lietuvių kalboje nėra plačiau nagrinėta. Straipsnyje aptartas lietuvių kalbos pristatomųjų sakinių skyrimo pagrįstumas, pasiūlyta tam tikra jų klasifikacija, aprašyti ir analizuoti esminiai egzistencinių ir pristatomųjų sakinių panašumai ir skirtybės.