Kognityvinis požiūris į informacinę sakinio struktūrą - Kalėdaitė, Violeta (Kalbotyra, 2003)
Straipsnyje autorė pristato, nagrinėja ir lygina pastarojo laikotarpio kalbos moksle išryškėjusius požiūrius į informacinę sakinio struktūrą. Reiškinys analizuojamas kognityviniu ir pragmatiniu aspektu, aptariant šių lygmenų įtaką sintaksinei sakinio struktūrai. Analizės pagrindą sudaro Wallace Chafe’o, Talmy Givón’o, Knudo Lambrecbto, Ellen Prince ir kitų šiuolaikinių kalbos tyrinėtojų idėjos ir vėliausi darbai.