Atributinės metaforos: analizė pagal kūno, sielos ir proto konceptus - Būdvytytė, Aina; Toleikienė, Reda (Kalbotyra, 2003)
Straipsnyje nagrinėjamos atributinės metaforos – tai naujas konceptualiųjų metaforų tipas. Surinktos empirinės medžiagos analizė parodė, kad tarp vokiečių ir lietuvių frazeologizmų ir kolokacijų randama didelė grupė tokių, kurios gali būti interpretuojamos pagal Ch. Baldauf metaforų teoriją. Nustatyta, kad atributinės metaforos, išreikštos per mūsų fizinius pojūčius (tamsu/šviesu, šilta/šalta, stipru/silpna, sunku/lengva), tiesiogiai susiję su abstrakčių savybių (emocijų, charakterio bruožų, būsenų) konceptualizacija. Kadangi tamsu/šviesu, šalta/šilta, silpna/stipru, sunku/lengva koreliuoja su teigiama/neigiama, atributinės metaforos yra suprantamos kaip konceptų KŪNAS, SIELA ir PROTAS vertinamojo aspekto implikatorius. Straipsnyje išsamiau aptariami kai kurie kognityvinės lingvistikos terminai: konceptas, konceptualioji metafora bei atributinė metafora.