Gramatinė metafora moksliniame tekste - Sušinskienė, Solveiga (Kalbotyra, 2004)
Straipsnyje nagrinėjamos gramatinės metaforos, t. y. nominalizuoti materialūs procesai, jų semantinės ir sintaksinės funkcijos. Semantinės funkcijos skirstomos į inherentines ir neinherentines. Neinherentinės funkcijos dar skirstomos į erdvines ir neerdvines. Moksliniam tekstui būdingesnės yra neinherentinės nominalizuotų procesų funkcijos. Funkcijų požiūriu nominalizuoti procesai (veiksmažodiniai daiktavardžiai) praktiškai nesiskiria nuo konkrečių daiktavardžių: jie geba atlikti visas semantines ir sintaksines funkcijas, kurias atlieka ir konkretūs daiktavardžiai. Tapdami sakinio konstituentais, nominalizuoti procesai išplečia sakinio informacinį diapozoną, leidžia taupyti kalbos priemones (t. y. sutrumpinti tekstą) ir semantiškai sieti teksto sakinius.