Manifesto įpėdinių kalba (Dėl kai kurių dabartinės vokiečių kalbos reiškinių) - Schippan, Thea (Kalbotyra, 1972)
Marksas ir Engelsas laikė kalbą priemone, nuo kurios pritaikymo priklauso minčių poveikis masėms. 20-ame amžiuje spaudoje pasirodo eilė straipsnių apie nesveikų reiškinių vokiečių kalboje vartojimą. Tai liečia žodžių darybą, sudaiktavardintus žodžius ir sutrumpinimus. Nors šie reiškiniai yra kritikuojami, jie yra paplitę, kadangi jie surišti su mokslo ir technikos išvystymu ir pagrįsti kalbos ekonomijos principu.