Tarinio klasifikacija tarybinėje anglistikoje - Драздаускас, А. А. (Kalbotyra, 1970)
Lingvistikoje seniai daug dėmesio skiriama tariniui, kaip vienai iš pagrindinių sakinio dalių. Straipsnyje apžvelgiama tarinio klasifikacija tarybinėje anglistikoje. Išnagrinėtuose teoriniuose darbuose ir vadovėliuose sutinkami 36 terminai, naudojami išskiriamiems 26 tarinio tipams pavadinti. Tarinio klasifikacijoje naudojamasi trimis pagrindiniais principais: struktūriniu, morfologiniu ir semantiniu. Kai kuriose klasifikacijose neapsiribojama kuriuo nors vienu iš paminėtų principų. Įvedami mišrūs: struktūrinis-semantinis (I. A. Galinskaja, E. B. Čerkaskaja, V. L. Kaušanskaja ir kt.) bei struktūrinis-morfologinis (E. E Izrailevič ir K. M. Kačalova, L. S. Barchudarovas ir D. A. Štelingas, L. P. Vinokurova ir kt.) principai. Tokiu būdu visiškai vienodiems tarinio tipams skirtingose klasifikacijose naudojami skirtingi terminai. Pvz., tarinio tipui “pilnareikšmis veiksmažodis + predikatyvas” (rose red, stood stupified) naudojami šie terminai: 1) dvigubas tarinys (M. A. Ganšina ir N. M. Vasilevskaja, N. F. Irtenjeva, L. J. Torčina), 2) sudėtinis vardinis tarinys (A. J. Lebedeva), 3) sudėtinis veiksmažodinis vardinis tarinys (L. S. Barchudarovas ir D. A. Štelingas, B. M. Leikina), 4) procesinis kvalifikatyvinis tarinys (N. A. Kobrina ir E. A. Kornejeva, A. I. Smirnickis) ir pan. Apžvelgta medžiaga parodė, kad tarinio problema anglų kalbos gramatikoje yra labai sudėtinga. Tolesnio tyrinėjimo tikslu turėtų būti kalbos faktų didelių masyvų analizė ir visų šioje kalboje funkcionuojančių tarinio modelių nustatymas.