Mašininio vertimo iš rusų kalbos į lietuvių kalbą algoritmo lingvistiniai pagrindai - Закарьян, М. (Kalbotyra, 1963)
Straipsnyje aprašomas mašininio vertimo iš rusų kalbos į lietuvių kalbą algoritmas. Jame yra daugiau kaip 1000 žodžių kamienų žodynas, analizės ir sintezės taisyklės. Žodynas duoda ne tik žodžių vertimą, bet ir kai kurią gramatinę informaciją (nepriklausančią nuo konteksto). Analizės taisyklės reikalingos priklausančiai nuo konteksto informacijai gauti. Ta informacija gaunama analizuojant žodžių galūnes, žodžių aplinką. Lietuvių kalbos sakinių sintezė daroma pagal lenteles ir atitinkančias taisykles.