Apie Lietuvos metrikos (teismo bylų knygų) polonizmus - Сташайтене, В. (Kalbotyra, 1963)
Straipsnyje nagrinėjami vieno iš senosios baltarusių kalbos paminklų, būtent, Lietuvos metrikos (Teismo bylų knygų), polonizmai. Pradžioje apžvelgiama literatūra rūpimu klausimu, toliau iškeliamos fonetinės bei morfologinės polonizmų, sutinkamų paminkle, ypatybės; duodami leksinių polonizmų pavyzdžiai. Straipsnio autorius bando pagrįsti minti, jog nagrinėjamuoju laikotarpiu į senosios baltarusių kalbos paminklą patekusių polonizmų didelę dalį sudaro žodžiai, atsiradę iš kelių šaltinių. Vieni jų išliko iš bendrosios slavų kalbos, kiti yra ne kas kita, kaip lenkų kalbos skoliniai, patekę į ją iš čekų ir vokiečių kalbų. Šiai minčiai patvirtinti nurodomi žinomų kalbininkų, kaip Briuknerio, Bernekerio, Slavskio ir kitų, teiginiai. Atskirame skyrelyje nagrinėjami kai kurie senosios baltarusių kalbos žodžiai, kurie galėjo susidaryti kalkiavimo būdu iš atitinkamų lenkų kalbos žodžių. Straipsnyje duodama tik dalis polonizmų, sutinkamų Lietuvos metrikos Teismo bylų knygose, tačiau ir ji leidžia padaryti kai kurias išvadas.