The Influence of Some Cognitive Strategies on the Acquisition of Derivational Morphology - Mirbakaitė, Irma (Kalbotyra, 1999)
Ištirti kai kurie kognityviniai veiksniai, galintys nulemti anglų kaip užsienio kalbos derivacinių morfemų įsisavinimą. Atlikus eksperimentą nustatyta, kad morfemų įsisavinimui turi įtakos: (a) morfemos padėtis žodžio šaknies atžvilgiu - priesagos įsisavinamos daug geriau nei priešdėliai; (b) morfemų bendrasis ir santykinis dažnumas kalboje - dažnos morfemos įsisavinamos geriau nei morfemos, turinčios nedidelį dažnumą; (c) morfemų funkcinės bei fonetinės/ortografinės ypatybės - jau pradiniame kalbos mokymosi etape derivacinės morfemos įsisavinamos kaip elementai, turintys tam tikrą semantinę ir gramatinę funkciją, tačiau jų daugiafunkcionalumas bei fonetiniai/ortografiniai panašumai šį procesą gali apsunkinti.