Möglichkeiten der Ableitung von Infinitivkonstruktionen durch Hebungstransformationen in frühneuhochdeutschen Texten - Vaišnoras, Vytautas (Kalbotyra, 1989)
Straipsnyje tikrinama subjekto perkėlimo transformacijos pritaikymo galimybė, nagrinėjant istorinę kalbos medžiagą. Autorius daro išvadą, kad dabartinės kalbos aprašymui skirtų metodų taikymas yokiečių aukštaičių kalbos ankstyvojo periodo bendraties konstrukcijų aprašymui yra rezultatyvus tuo atveju, jeigu transformacijos suprantamos ne kaip abstraktūs teiginiai, bet kaip kalbos istorijoje įvykę sakinio struktūros pakitimai.