Content and Sociolinguistic Aspects of Phatic Speech (in English and Lithuanian) - Drazdauskienė, L. (Kalbotyra, 1975)
Fatinė kalbos funkcija, pastebėta antropologų ir sociolingvistų prieš keletą dešimtmečių, dar mažai tyrinėta. Straipsnio tikslas – palyginti fatinės kalbos, kaip vieno kalbinio proceso aspekto, apraiškas anglų ir lietuvių kalbose turinio ir kurių-ne-kurių sociolingvistinių momentų požiūriu. Darbe parodyta, kad fatinės kalbos turinys, priešingai vyravusiai nuomonei, yra labai įvairus ir kad ši kalbos funkcija nėra nei socialinė, nei nacionalinė, o bendražmogiška kalbinio proceso ypatybė, nors kalbančiųjų socialumo išraiškos priemonės šiek tiek varijuoja anglų ir lietuvių kalbose bei skirtingo amžiaus ar išsilavinimo žmonių grupėse.