Visiškai slapta SSRS MGB Baltijos šalių gyventojų trėmimo operacija (1949 m. vasario 25 d.–rugpjūčio 23 d.) - Strods, Heinrihs (Genocidas ir rezistencija, 1997)
Baltijos šalių gyventojų naikinimas po jų “išvadavimo” 1944–1945 m. priklauso komunistinio genocido Sovietų Sąjungoje trečiajam, pokariniam laikotarpiui, kai komunistų partija, be vadinamojo “klasinio priešo”, ėmė įtarinėti ir “buržuazinius” nacionalistus, ir ištisas tautas, kad jos nėra nuoširdžiai atsidavusios SSRS. Prie tokių tautų priskyrė ir “pabaltijiečius”, kuriems Gulago dokumentuose buvo numatyta speciali skiltis “pabaltijiečiai”.   Valstybės organizuotas komunistinis genocidas trečiuoju pokariniu laikotarpiu vis kryptingiau buvo vykdomas tarprespublikiniu lygmeniu visiškai slaptu kodiniu pavadinimu ir įslaptinta data. Baltijos šalyse didžiausia tarprespublikinė komunistinio genocido operacija buvo visiškai slapta SSRS MGB 1949 m. kovo 25 d. operacija kodiniu pavadinimu “Priboj” (“Bangų mūša”). Iki sovietų imperijos sugriuvimo ši operacija buvo tik minima, o per pastaruosius dešimt metų paskelbti tremtinių vardiniai sąrašai ir ši operacija laikoma Baltijos tautų genocidu, tačiau kaip buvo organizuotas jos vykdymas aukščiausiu valstybės valdžios, komunistų partijos lygmeniu, mano manymu, nepakankamai atskleista dėl to, kad neprieinami pirminiai archyviniai šaltiniai.
Keywords: represinės struktūros; deportacijos; 1949 m. trėmimai; sovietinė okupacija