Nusikaltimų žmoniškumui tyrimo Lietuvoje problemos - Valentukevičius, Rimvydas (Genocidas ir rezistencija, 1999)
Tarptautinės teisės, teisingumo įtvirtinimo ir daugiau kaip penkiasdešimt metų dvi okupacijas iškentėjusių lietuvių bei kitų Lietuvoje gyvenančių tautų moralės požiūriu tokio įstatymo priėmimas buvo labai reikalingas ir teisingas. Šis įstatymas suteikė Lietuvai galimybę teisiškai įvertinti tą savo istorijos laikotarpį, kuriuo ji išgyveno dviejų totalitarinių sistemų – nacių ir sovietų – žiaurios, nepakančios kitai rasei ar kitokiems įsitikinimams ir dehumanizuotos ideologijos reiškinius. Akivaizdu, kad tokios galimybės Lietuva negalėjo turėti penkis dešimtmečius būdama okupuota.
Keywords: teisėtvarka; nusikaltimai žmogiškumui; holokaustas; tarptautinė teisė; Lietuvos teisė