Vieno dokumento istorija ir ne tik... - Kuodytė, Dalia (Genocidas ir rezistencija, 2000)
Šios publikacijos tikslas – pristatyti dokumentą, kuris gali būti svarbus tiriant 1941 m. birželio 22 d. sudarytos Lietuvos laikinosios vyriausybės veiklą. Tai buvusio šios vyriausybės teisingumo ministro Mečislovo Mackevičiaus laiškas dr. Domui Jasaičiui, kuriame kalbama apie „Žydų padėties nuostatus“, kurie ne tik lietuviškoje istoriografijoje laikomi vienu gėdingiausių Laikinosios vyriausybės dokumentu, nedviprasmiškai išreiškiančiu jos narių antisemitines nuostatas bei tokį pačios vyriausybės pobūdį. Čia reikėtų pažymėti, kad minimieji nuostatai nėra vienintelis Laikinosios vyriausybės priimtas dokumentas, kuriame galima rasti žydus diskriminuojančių postulatų. Tad šia publikacija nesitikima pakeisti esminių vertinimų, tik bandoma atkreipti dėmesį į tai, kad būtina kruopščiau dirbti su šaltiniais, kritiškiau juos vertinti, ypač kalbant apie tokį sudėtingą Lietuvos istorijos laikotarpį kaip 1941-ųjų birželis.
Keywords: vokiečių okupacija; sukilimas; žydai; Lietuvos laikinoji vyriausybė; holokaustas