Kolaboravimo ypatumai pirmuoju sovietmečiu - Truska, Liudas (Genocidas ir rezistencija, 2001)
Kolaboravimo ypatumai 1940 m. – masiškumas; kolaboravimas buvo apėmęs visus gyventojų sluoksnius, jie turėjo socialinių iliuzijų. Kolaboravimo padariniai buvo labai skaudūs; okupantams pavyko sudaryti savanoriško ir teisėto Lietuvos įsijungimo į TSRS regimybę. Autorius analzioja visumenės grupių laiksyną klaboravimo sąvokos kontekste sovietinės okupacijos laikotarpiu.
Keywords: sovieinė okupacija; kolaboravimas; inteligencija; Katalikų bažnyčia; komunistų partija