„Kolaboravimo“ sąvoka Lietuvos istorijos kontekste - Tininis, Vytautas (Genocidas ir rezistencija, 2001)
Šiame straipsnyje kolaboravimas analizuojamas kaip reiškinys apimantis teisinį, politinį ir moralinį aspektus. Kolaboravimas yra ne tik politinė, bet ir moralinė problema. Bendradarbiavimas su okupantais yra gėdingas ir smerktinas dalykas. Žinoma, gyvenimas yra labai sudėtingas ir neįmanoma iš anksto numatyti, kaip elgtis sudėtingomis sąlygomis, tačiau pataikavimas ir keliaklupsčiavimas atėjūnams visados yra amoralus.
Keywords: kolaboravimas; komunistų partija; sovietinė okupacija; vokiečių okupacija