Lietuvos diplomatijos šefo Stasio Lozoraičio ir Vyriausiojo Lietuvos išlaisvinimo komiteto (VLIK’o) santykiai 1950–1955 m. - Jonušauskas, Laurynas (Genocidas ir rezistencija, 2001)
Straipsnio tikslas – remiantis Lietuvos diplomatinės tarnybos istoriografijoje kol kas neminėtais istoriniais šaltiniais parodyti Stasio Lozoraičio (bei kitų diplomatų) ir VLIK'o santykių raidos šeštajame dešimtmetyje (tiksliau iki šeštojo dešimtmečio vidurio, kai VLIK'as persikėlė į JAV) esmę – tai, kad lietuvių politiniai veikėjai, net paveikti suinteresuotų Vakarų žvalgybų, tarp savęs nesugebėjo surasti modus vivendi. Taip pat vienas tikslų atskleisti išeivijoje vyravusius S. Lozoraičio ir VLIK'o santykių teisinius argumentus ir spaudos poziciją jų tarpusavio santykių atžvilgiu.
Keywords: išeivija; išeivijos organizacijos; diplomatija; VLIK; S. Lozoratis; Lietuvos laisvinimo veikla