Holokausto problema: funkcionalistų ir intencionalistų mokyklos - Berenis, Vytautas (Genocidas ir rezistencija, 2001)
„Intencionalistų“ ir „funkcionalistų“ istoriografinės mokyklos ir jų teorinės nuostatos formavosi šeštajame–aštuntajame dešimtmečiais vokiečių ir anglosaksų istorijos moksle su „istorizmo“ šūkiu. Jo tikslas – atskleisti nacionalsocializmo ideologijos, nacių atėjimo į valdžią priežastis, parodyti masinio žmonių naikinimo (visų pirma žydų) mechanizmo genezę.
Keywords: holokaustas; nacionalsocializmas; žydai