„Genocidas“ – sąvokos traktuotė Lietuvoje ir užsienyje - Žilinskas, Justinas (Genocidas ir rezistencija, 2001)
Įvairiapusiškai aptariant genocido traktuotės problemas istoriniais, moraliniais, politiniais požiūriais, neįmanoma nenagrinėti teisinių klausimų, nes genocidas – tai ne tik reiškinys; pirmiausia tai – vienas sunkiausių tarptautinių nusikaltimų žmoniškumui. Teisinis aspektas svarbus ir tuo, jog nuo teisinių formuluočių aiškumo, tikslumo, konkretumo ir vienodumo daug priklauso netgi galimybė patraukti nusikaltusį asmenį atsakomybėn; formuluočių suderinimas su pasauline praktika lemia veiksmingesnį bendradarbiavimą ir garantijas, užtikrina, kad pagalba tiriant vieną ar kitą bylą bus tikrai suteikta. Tad norima pateikti nedidelę lyginamąją analizę, kaip genocidas yra traktuojamas Lietuvos teisės sistemoje ir kaip – tarptautinėje teisėje, iš kur jo sąvoka ir yra atėjusi.
Keywords: genocidas; Lietuvos teisė; tarptautinė teisė; baudžiamasis kodeksas