Apie tarptautinį Bažnyčios istorikų bendradarbiavimą ir jo rezultatus - Streikus, Arūnas (Genocidas ir rezistencija, 2002)
2001 m. spalio 12–13 d. Rygoje vyko Baltijos šalių Bažnyčios istorikų seminaras, kuris buvo surengtas jau antrą kartą (pirmas susitikimas įvyko 2000 m. Tartu). Seminare dalyvavo mokslininkai iš Estijos, Latvijos, Lietuvos, Suomijos ir Švedijos. Susitikimo metu nebuvo svarstomos vien konkrečios Bažnyčios istorijos problemos, jame daugiau akcentuotas pasikeitimas informacija apie atliekamus tyrimus, jų būklę, naujų ryšių užmezgimas ir bendrų tyrimo projektų aptarimas. Visose Baltijos valstybėse kol kas nėra pakankamai istorikų, kurie tyrinėtų tik Bažnyčios patirtį totalitarinės diktatūros metais. Dėl suprantamų priežasčių gausiausiai buvo atstovaujami šios konferencijos šeimininkai latviai, tačiau galima teigti, kad tarp keturių pranešimus skaičiusių dalyvių iš Latvijos nebuvo nė vieno šios srities profesionalo.
Keywords: Katalikų Bažnyčia; Baltijos šalys; istoriniai tyrimai