Apie dar vieną stalininio laikotarpio teroro organą – troikas ir petiorkas - Starkauskas, Juozas (Genocidas ir rezistencija, 2002)
Neformalūs partinių ir čekistinių organų dariniai – troikos, četviortkos, petiorkos – buvo sudaryti VKP(b) CK Lietuvos biuro nurodymu; aktyviau veikti jie pradėjo po 1945 m. rugpjūčio 23–24 d. įvykusio LKP(b) CK VII plenumo. Šių darinių užduotis – siekiant sutriuškinti pirmiausia ginkluotą pasipriešinimą, derinti čekistines karines priemones su administracinėmis, ūkinėmis, politinėmis ir kt. priemonėmis, sutelkiant okupacinių struktūrų ir kolaborantų pastangas. Troikos, četviorkos ir petiorkos 1945–1947 m. labiau negu apskrities partiniai biurai tiko organizuoti kovai su pasipriešinimu, nes, būdamos mažesnės ir labiau specializuotos sudėties, galėjo spręsti labiau įslaptintus, taip pat operatyvinius klausimus ir priimti skubesnius nutarimus. Sprendimais dėl pogrindžio sutriuškinimo troikos ir petiorkos neretai prisidėdavo prie komunistinio teroro prieš taikius gyventojus stiprinimo. Ypač dažnai buvo praktikuojamas turto atėmimas iš partizanų šeimų ir neva jų rėmėjų, prie šių priskiriant žmones savo nuožiūra.
Keywords: sovietų okupacija; represinės stuktūros; represijos; komunistų partija; ginkluotas pasipriešinimas