Pogrindžio leidinys „Perspektyvos“ (1978–1981): intelektualiosios savilaidos pradžia Lietuvoje - Klumbys, Valdemaras (Genocidas ir rezistencija, 2002)
Šiame straipsnyje, remiantis į istoriografiją dar neįtrauktais šaltiniais, apžvelgiama mažai tyrinėta pogrindžio leidinio „Perspektyvos" istorija, jo atsiradimas, leidyba, paplitimas; analizuojamos leidėjų nuostatos, tikslai, aptariama Lietuvos visuomenės raidos ir pogrindyje vykusių procesų įtaka leidiniui, „samizdato" ir Rusijos disidentų įtaka Lietuvos pogrindžiui bei „Perspektyvoms"; nušviečiamas jų vertinimas pogrindyje ir valdžios reakcija į leidinį; nagrinėjama ,,Perspektyvų" vieta Lietuvos savilaidoje ir jų įtaka visuomenei; atskleidžiamos leidinio sunaikinimo aplinkybės ir KGB veikla tai vykdant.
Keywords: sovietinė okupacija; pilietinis pasipriešinimas; savilaida; Perspektyvos