Holokausto istorijos tyrimai ir tautų kolektyvinė atmintis Baltijos regione - Brandišauskas, Valentinas (Genocidas ir rezistencija, 2002)
Tokiu pavadinimu tarptautinė mokslinė konferencija 2002 m. gegužės 17–18 d. buvo organizuota Vytauto Didžiojo universitete. Organizatoriai – Humanitarinių mokslų fakultetas, Genocido aukų gelbėjimo tyrimų centras, Politikos mokslų ir diplomatijos institutas bei Europos studijų centras. tarybinis režimas tiek prieškario Balstogės vaivadijoje, Vakarų Baltarusijoje, tiek Lietuvoje (galėtume pridurti – Latvijoje ir Vakarų Ukrainoje) labai komplikavo pagrindinės tautinės bendruomenės santykius su tautinėmis mažumomis, visų pirma su žydais. Tarybiniai metai dar labiau išryškino tautinius stereotipus, palengvino holokausto motyvaciją: pastaraisiais metais atsirado ir suklestėjo dviejų genocidų teorija, ir, kaip matėme, ne tik Lietuvoje. Ši teorija tapo daugelio žmonių, pergyvenusių nors ir trumpą sovietmetį, savastimi.
Keywords: holokaustas; istoriniai tyrimai; kolektyvinė atmintis; Baltijos šalys