Karo nusikaltimų ir genocido tyrimai Latvijoje - Jansons, Ritvars (Genocidas ir rezistencija, 2002)
Atkūrus Latvijos nepriklausomybę karo nusikaltimų ir genocido tyrimai prasidėjo 1992 m. XX a. paskutiniojo dešimtmečio pabaigoje Latvijoje opūs tapo klausimai, susiję su okupacijos laikotarpio įvykiais. Valstybė pajuto, kad to laikotarpio procesai, tarp jų – įvykdyti nusikaltimai ir genocidas nėra vien istorinės problemos, bet iki šiol veikia visuomenės nuomonę. Antrojo pasaulinio karo laikų problematika ypač daro poveikį Latvijos Respublikos santykiams su kitomis valstybėmis, jos siekimui įstoti į NATO ir ES. 1998 m. lapkričio 13 d. prie Latvijos Respublikos prezidento buvo sudaryta Istorikų komisija, kuri leidžia knygas, organizuoja konferencijas. Šioje komisijoje yra keturios grupės, tiriančios: 1) sovietų valdžios represijas prieš civilius gyventojus 1940–1941 m.; 2) holokausto problematiką; 3) Vokietijos okupacinį režimą Latvijoje 1941–1945 m.; 4) Stalino režimo mūsų šalyje 1945–1956 m. problemas. Istorikų komisija minėtomis temomis organizavo konferencijas, leido knygas.
Keywords: Latvija; genocidas; karo nusikaltimai; įstatymai