Dalyvavimo karo veiksmuose padarinių įvertinimo metodologiniai ir metodiniai aspektai - Domanskaitė-Gota, Vėjūnė (Genocidas ir rezistencija, 2002)
Karas yra sunkus traumuojantis patyrimas, kad jis stipriau ar lengviau paliečia jame dalyvaujančius žmones ir kad šio patyrimo poveikio trukmė priklauso nuo daugelio dalykų – paties žmogaus, artimųjų, visuomenės, vadinasi, ir nuo mūsų visų. Visi žinome, kad dalis Lietuvos vyrų patyrė karo baisumus, Afganistano karo baisumus. Ar mes žinome, kaip jie gyvena, kaip jaučiasi, kaip juos paveikė tas patyrimas? Ar mums tai įdomu, ar lengviau laikytis nieko nematančio ir negirdinčio pozicijos? Tyrimais nustatyta, jog praeities traumas įveikti padeda vienas labai svarbus veiksnys – visuomeninis ir politinis traumos pripažinimas. Afganistano karo veteranus, jų patyrimą gaubia užmaršties ir paslapties skraistė. Tikimės, kad šis Afganistano karo psichologinių padarinių jų dalyviams tyrimas padės bent kiek praskleisti Afganistano karo veteranų patyrimą gaubiančią skraistę ir paskatins tolesnius mokslinius tyrimus.
Keywords: Afganistano karas; psichologinė trauma; karo veteranai