Eucharistijos bičiulių sąjūdžio ištakos ir raida 1969–1973 m. - Labanauskas, Ramūnas (Genocidas ir rezistencija, 2003)
Šiame straipsnyje aptariamas pirmasis Eucharistijos bičiulių sąjūdžio (toliau - EBS arba EB) raidos etapas (1969–1973 m.): daugiausia remdamasis pokalbiais su EB autorius išryškina sąjūdžio atsiradimo prielaidas ir aplinkybes, organizacinės struktūros bruožus, jos kaitos priežastis bei eigą, analizuoja EBS grupelių kūrimosi dinamiką, sąlygas, plitimo atskiruose regionuose ypatumus. EBS pavyzdžiu atskleidžiamas kunigų, vienuolių ir pasauliečių sąveikos mechanizmas XX a. septintojo aštuntojo dešimtmečių sandūros katalikiškojo pasipriešinimo judėjime (katalikiškajame opoziciniame sąjūdyje), nušviečiamas pradinis (1966–1969 m.) tikinčiųjų būrimosi laikotarpis.Remiantis naujais šaltiniais mėginta įvertinti Lietuvos dvasininkijos laikyseną Vatikano II Susirinkimo atžvilgiu. Kadangi Susirinkimo nutarimai sukėlė perversmą Katalikų Bažnyčios (toliau – Bažnyčia arba KB) savivokoje, vertinimo kriterijumi pasirinkta ikisusirinkiminė Bažnyčios Tradicija.
Keywords: Katalikų bažnyčia; sovietinė religinė politika; religinis pasipriešinimas