Jaunimo pasipriešinimas ir KGB veikla XX devintojo dešimtmečio pradžioje - Žiūkas, Mindaugas (Genocidas ir rezistencija, 2003)
KGB Vilniaus miesto skyrius ypač domėjosi „antivisuomeninėmis jaunimo grupėmis“, hipiais, pankais, Krišnos mokymo sekėjais. Buvo stebima padėtis jaunimo susibūrimo vietose – diskotekose, klubuose, kavinėse, taip pat karatė sekcijose. KGB Vilniaus miesto skyrius iki 1985 m. sugebėjo iki minimumo sumažinti antisovietinius Vilniaus miesto moksleivių veiksmus. Tam saugumas ne tik panaudojo turimą agentūrą bei patikimus asmenis, bet ir MVD organus su F. Dzeržinskio komjaunimo būriu. Nemažas operatyvinių darbuotojų, dirbančių pagal „5-ąją liniją“, skaičius rodė, kad maištingos mintys tarp jaunuolių buvo gajos, o KGB nenorėjo taikytis su antisovietine moksleivijos veikla. Iš esmės ta veikla apėmė tik priešiškų užrašų, antisovietinio turinio laiškų bei lapelių rašymą ir platinimą, neramumus sporto varžybų metu.
Keywords: KGB; pilietinis pasipriešinimas; jaunimo pasipriešinimas; Vilnius; KGB metodai