Vilniaus krašto atgavimas ir Lietuvos nepriklausomybės netekimas - Jakubčionis, Algirdas (Genocidas ir rezistencija, 2003)
1939–1940 m. Lietuvos tarptautinė padėtis apibūdinama paprastai: nuo ultimatumo prie ultimatumo ir nuo ultimatumo iki nepriklausomybės netekimo. 1938 m. kovo 17 d. Lietuvai ultimatumą įteikė Lenkija, taip sudariusi savotišką precedentą priiminėti ultimatumus. 1939 m. kovo 20 d. ultimatumą įteikė Vokietija ir Lietuva neteko dalies savo teritorijos. 1940-ųjų birželio 14 d. Sovietų Sąjunga įteikė ultimatumą ir Lietuva neteko valstybingumo.
Keywords: Vilnius; tarpukaris; sovietinė okupacija; sovietų ultimatumas