Lietuvių fotografijos meno raiška kultūros sovietizavimo kontekste (1958–1970 m.) - Matulytė, Margarita (Genocidas ir rezistencija, 2005)
Straipsnyje analizuojamos fotografijos meno tendencijos, jų formavimo ir valdymo ideologija postalininiu laikotarpiu. Tęsiant sovietmečio fotografijos tyrimų publikacijas, chronologiškai bei nuosekliai gilinamasi į procesus, kuriuos tiesiogiai veikė bendri sovietinės kultūros pokyčiai. Aptariant lietuvių fotografijos raidą politinių įvykių kontekste, pastebėta tiesioginė kūrybos priklausomybė nuo partinių direktyvų bei kryptinga pozityvaus sovietinės ideologijos įvaizdžio kūrimo programa.
Keywords: menas; kultūra; sovietinė kultūra; fotografija; cenzūra; komunistinė ideologija