Kūrybinės sąjungos kaip ideologinės cenzūros mechanizmas Lietuvoje 1956–1980 m. - Ūsaitė, Kristina (Genocidas ir rezistencija, 2005)
Šio darbo tikslas – remiantis archyvine medžiaga atskleisti 1956–1980 m. Lietuvoje veikusių žemesniųjų ideologinės cenzūros sistemos grandžių – kūrybinių sąjungų – administravimo ir priežiūros mechanizmą. Darbe konkrečiais organizacinės struktūros aspektais (narystės kūrybinėje sąjungoje, darbo su pradedančiaisiais kūrėjais, prie sąjungų valdybų steigtų kūrybinių sekcijų ir komisijų funkcionalumo, ideologinės narių kontrolės ir politinio švietimo) nagrinėjamas kūrybinėms sąjungoms pavestų ideologinės kontrolės funkcijų įgyvendinimo mastas bei nusakoma kūrybinių organizacijų vadovų įtaka kultūros politikai.
Keywords: sovietinė kultūra; cenzūra; komunistinė indoktrinacija; kūrybinės sąjungos