Kairiosios lietuvių inteligentijos veiksmai Lietuvos okupacijos išvakarėse ir pirmosiomis okupacijos dienomis - Tamošaitis, Mindaugas (Genocidas ir rezistencija, 2006)
Publikacijoje aptariami iki šiol istoriografijoje atskiro dėmesio nesulaukę kairiosios lietuvių inteligentijos veiksmai Lietuvos okupacijos išvakarėse ir pirmosiomis okupacijos dienomis, kai, žlugus A. Smetonos autoritariniam režimui, į šalį įžengė daugiatūkstantinė Sovietų Sąjungos kariuomenė. Kairiųjų veiksmai aptariamuoju laikotarpiu išryškina daugelį panašumų, kuriuos vienija bendras bruožas – neapykanta A. Smetonos autoritariniam režimui. Remiamasi to meto spauda, archyvine medžiaga, įvykių dalyvių dienoraščiais ir atsiminimais.
Keywords: tarpukaris; sovietinė okupacija; inteligencija; kolaboravimas