Lietuvos partizanų Tigro rinktinė: pavaldumas, struktūra ir veikimo teritorija - Gečiauskas, Geistautas (Genocidas ir rezistencija, 2006)
1944–1952 m. daugiausia buvusioje Švenčionių apskrityje veikusi Lietuvos partizanų Tigro rinktinė buvo vienintelė pokario Lietuvoje, kurią nuo 1946 m. sudarė vien 1919–1939 m. Lenkijos okupuotos Rytų Lietuvos gyventojai. Dėl nedidelio archyvuose išlikusių Tigro rinktinės dokumentų skaičiaus šios vienos pirmųjų Lietuvoje partizanų rinktinės istorija ilgai buvo tikra pasipriešinimo istoriografijos ,,baltoji dėmė". Remiantis daugiausia archyviniais dokumentais, straipsnyje nagrinėjama rinktinės pavaldumo, struktūros ir veikimo teritorijos kaita, naujai nušviečiami svarbesni rinktinės istorijos įvykiai, parodoma Tigro rinktinės vieta visos Lietuvos partizanų organizacijoje, įvertinami švenčioniškių partizanų santykiai su kaimynystėje veikusiais lietuvių, lenkų ir baltarusių partizanais.
Keywords: ginkluotas pasipriešinimas; organizacinė struktūra; Tigro rinktinė