NKGB metodai tiriant nusikaltimus žmoniškumui XX a. septintajame dešimtmetyje - Maripuu, Meelis (Genocidas ir rezistencija, 2006)
XX a. septintojo dešimtmečio pradžioje SSRS kilo nauja teismo procesų banga prieš asmenis, apie kuriuos buvo surinkta kompromituojančios medžiagos, kad jie bendradarbiavo su vokiečių okupacinės valdžios įstaigomis. Pagal dabartinę sampratą, jiems buvo pateikti kaltinimai padarius karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui. Šio tyrimo duomenys rodo, kad kaltinimai būdavo grindžiami tikrais faktais. Tačiau metodai, kurie buvo naudojami tyrimo procese ir pateikiant kaltinimą, leidžia daryti išvadą, kad tai nebuvo objektyvus įtariamųjų kaltės tyrimas ir teisingo nuosprendžio paskelbimas. Tardymo ir teismo organai tokius procesus pirmiausia naudojo politiniams, žvalgybiniams arba kokiems nors kitiems tikslams pasiekti.
Keywords: Estija; nusikaltimai žmoniškumui; KGB; represijos; holokaustas